Investițiile în criptoactive sunt extrem de volatile și nereglementate în unele țări din UE. Nu există protecție pentru consumatori. Se pot aplica taxe pe profituri.
Criptomonede românești – Ce criptomonede au fost create de români?


Spațiul crypto nu este deloc dominat de criptomonede românești, cel puțin nu din punct de vedere al cantității. La data scrierii acestui articol există pe piață un număr de doar 4 criptomonede românești: MultiversX (EGLD), Oracolxor (XOR), Roncoin (RONC) și
FutureCoin. Dintre toate însă, MultiversX este de departe nu doar cea mai cunoscută criptomonedă românească, ci și una dintre cele mai de succes criptomonede create vreodată.
Top criptomonede românești
Înainte de a vorbi despre criptomoneda românească MultiversX (EGLD), voi scrie câteva rânduri despre celelalte două criptomonede lansate de români: Oracolxor (XOR) și Roncoin (RONC).
Ce este Oracolxor (XOR)

Conform white paper-ului disponibil pe site-ul oficial oracol.org, OracolXor își propune să depășească gapul tehnologic omniprezent în industria crypto și să stimuleze adoptarea în masă a criptomonedelor. Pentru a-și atinge obiectivul, platforma OracolXor a dezvoltat o infrastructură atotcuprinzătoare, capabilă să se extindă rapid la nivel global, inclusiv pe piețele emergente și în zonele fără acces la internet.
Conform CoinMarketCap, la data redactării acestui articol, OracolXor se tranzacționează la un preț de $0.001231 USD, exclusiv pe exchange-ul Graviex, cu un volum de tranzacționare în ultimele 24 de ore de numai $40.29 USD.
Clasamentul actual CoinMarketCap plasează OracolXor pe locul 4.721 dintr-un număr total de peste 10.000 de criptomonede, informațiile despre capitalizarea de piață, fondul în circulație și fondul total nefiind disponibile.
Pe baza considerentelor expuse anterior, criptomoneda OracolXor nu poate fi considerată un proiect de succes, cel puțin nu la acest moment.
Ce este Roncoin (RONC)

Conform site-ului oficial roncoin.to, criptomoneda Roncoin (RONC) este un token ce oferă o paritate de 1 la 1 cu leul romanesc. Fiecare Roncoin este susținut de 1 RON, astfel că orice investiție în această criptomonedă este susținută în proporție de 100% de activele reale din contul de rezervă al platformei Roncoin. Cu alte cuvinte, 1 Roncoin este întotdeauna echivalent cu 1 RON.
Întrucât este o criptomonedă stabilă, întocmai ca și Tether (USDT), Roncoin prezintă avantajul de a putea păstra banii în criptomonede fără grija că aceștia își vor pierde din valoare mai târziu, exceptând desigur devalorizarea în timp a monedei RON ca urmare a inflației.
Roncoin oferă protecție împotriva volatilității cripto deoarece este ancorat la lumea reală a monedelor, astfel că valoarea cantității de Roncoin deținută la un moment dat este întotdeauna echivalentă cu valoarea de piață a monedelor RON aferente.
Din păcate, Roncoin nu este listată în prezent pe nicio platformă de criptomonede, astfel că singura modalitate de a cumpăra și deține RONC la acest moment este prin intermediul unui portofel.
Sunt disponibile mai multe portofele crypto compatibile (Ledger, TREZOR, Digital Bitbox, Secalot, MetaMask etc.), criptomoneda putând fi stocată inclusiv pe portofelul oficial ce poate fi creat la https://wallet.roncoin.to/.
MultiversX – o criptomonedă românească cu un succes răsunător

MultiversX este un software care încearcă să dezvolte o rețea distribuită de computere pentru a rula o platformă de tip smart contract ce are ca obiectiv prioritizarea scalabilității și a taxelor de tranzacție reduse. Din acest punct de vedere, platforma românească MultiversX este un concurent redutabil al blockchain-urilor deja consacrate, precum Ethereum sau Zilliqa.
Pentru a-și îndeplini obiectivele, MultiversX se bazează pe două caracteristici unice:
- Adaptive State Sharding – Procesul de divizare a infrastructurii MultiversX pentru a suporta mai multe tranzacții și aplicații descentralizate.
- Secure Proof-of-Stake (SPoS) – Mecanismul de consens conceput pentru a sincroniza componentele de rețea separate cu un registru comun.
MultiversX este alimentat de criptomoneda sa nativă, moneda EGLD, aceasta fiind utilizată pentru a interacționa cu aplicațiile, a efectua tranzacții și a recompensa utilizatorii care susțin rețeaua.
Află mai multe despre MultiversX →
Cum funcționează MultiversX
Rețeaua MultiversX vine cu o serie de caracteristici comune altor rețele de tip blockchain, cum ar fi contractele inteligente, decontarea tranzacțiilor și emiterea de tokeni.
Pe MultiversX, dezvoltatorii pot utiliza limbaje de programare precum Rust, C sau C ++ pentru a rula aplicații personalizate de tip smart contract și pentru a crea noi aplicații descentralizate (dApps) pentru o varietate de produse și servicii.
Ceea oferă unicitate MultiversX este modul său de lucru Adaptive State Sharding și Proof-of-stake, ceea ce îi oferă capacitatea de a procesa aproximativ 12.500 de tranzacții pe secundă.
Sharding
În cadrul MultiversX, fragmentarea (shardingul) funcționează prin împărțirea rețelei în mai multe bucăți sau ”cioburi”, pentru ca nodurile să proceseze doar o fracțiune din tranzacțiile rețelei. Această practică a fost deja adoptată pe alte blockchain-uri, cum ar fi Zilliqa și Polkadot.
Mecanismul de procesare a tranzacțiilor MultiversX se numește „Adaptive State Sharding”, unde nodurile sunt împărțite în subseturi pentru a verifica tranzacțiile. Odată ce tranzacțiile sunt procesate, tehnologia Adaptive State Sharding se ocupă de transmiterea acestora către metachain (blockchain-ul central al lui MultiversX), unde vor fi decontate.
De remarcat și faptul că, la fiecare 24 de ore, o treime din nodurile care validează tranzacțiile din fiecare fragment sunt remaniate într-un fragment nou, cu intenția de a preveni coluziunea între validatorii din fiecare fragment.
Secure Proof of Stake (SPoS)
Esențial pentru MultiversX este modul său de lucru Secure Proof of Stake (SPoS), un mecanism de guvernanță Proof of Stake care păstrează sincronizată rețeaua distribuită de computere care își rulează blockchain-ul.
Similar cu PoS-ul tradițional, SPoS este utilizat de computerele care rulează software-ul MultiversX pentru a securiza rețeaua, a valida tranzacțiile și a distribui criptomonedele EGLD nou create.
Cu toate acestea, întrucât rețeaua MultiversX este constituită mai mult din fragmente decât dintr-un singur lanț, mecanismul său de consens SPoS este utilizat pentru a selecta noduri de validare pentru a produce blocuri într-un fragment al rețelei, mai degrabă decât în întreaga rețea.
Pentru a realiza decontarea finală, validatorii trebuie să verifice activitatea producătorilor de blocuri și să se sincronizeze cu alte fragmente din rețea. Odată ce un lot de tranzacții este atașat cu succes la blockchain-ul MultiversX, acești ”contribuabili” sunt recompensați cu criptomonede EGLD.
Cine a creat MultiversX (EGLD)
MultiversX a fost fondat în anul 2017 (cunoscut ca Elrond la data respectivă) de către o echipă formată din trei antreprenori români, respectiv Lucian Todea, Beniamin Mincu și Lucian Mincu, iar în prezent este susținut de către Elrond Network, o companie dedicată extinderii proiectului, cu sediul în Malta.
În iunie 2019, Elrond a beneficiat de mai multe investiții private, strângând 1,9 milioane de dolari de la mai mulți investitori care au crezut în ideea din spatele proiectului. De asemenea, în aceeași lună, Elrond a organizat o ofertă inițială de schimb (IEO) în urma căreia a obținut o finanțare de 3,25 milioane de dolari în schimbul a 25% din oferta sa totală de criptomonede.
La acel moment, Elrond și-a distribuit criptomoneda sa ca monedă ERD, dar, după ce proiectul și-a lansat mainnet-ul în iulie 2020, a trecut la criptomoneda actuală prin organizarea unui eveniment de tranziție care le-a permis investitorilor să schimbe ERD cu noua criptomonedă EGLD.
De ce este EGLD o criptomonedă de succes
Criptomoneda nativă EGLD joacă un rol cheie în funcționarea platformei MultiversX și poate fi utilizată pentru efectuarea tranzacțiilor, recompensarea validatorilor din rețea și derularea contractelor inteligente.
De asemenea, ținând criptomonedele EGLD în staking, utilizatorii dobândesc capacitatea de a vota pentru actualizările de rețea și sunt recompensați cu criptomonedele EGLD nou create, proporțional cu cantitatea de EGLD ținută în staking.
Un aspect ce merită de asemenea remarcat este acela că MultiversX acordă un procent de 30% din taxele de tranzacție autorilor contractelor inteligente, prin ceea ce ei numesc a fi „redevențe ale contractelor inteligente”.
În mod similar cu Bitcoin, în cazul căruia pot fi create un total de 21 milioane de criptomonede, oferta EGLD este de asemenea limitată. Conform regulilor software-ului, vor exista doar 20 de milioane de criptomonede EGLD.
De ce să investești în EGLD
EGLD poate fi atrăgător atât pentru investitori cât și pentru traderi, în luna iunie 2021 o criptomonedă EGLD tranzacționându-se pe cele mai importante exchange-uri pentru un preț de aproximativ 100 USD per unitate. Fiind încă o criptomonedă foarte volatilă, EGLD este ideală pentru cei care urmăresc să-și maximizeze profiturile din cripto printr-o varietate de strategii de tranzacționare.
De asemenea, utilizatorii pot găsi MultiversX atrăgător dacă au încredere în capacitatea echipei de a crea o platformă scalabilă pentru aplicațiile descentralizate tot mai populare în ultimii ani.
Alte criptomonede românești
FutureCoin
FutureCoin este un proiect românesc lansat în 2021 cu scopul de a crea monede virtuale mai stabile și mai sigure decât cele existente deja pe piață. De asemenea, se dorește ca FutureCoin să fie o criptomonedă menită să ofere investitorilor posibilitatea de a investi în viitor și să ofere date financiare despre toate proiectele din spatele ei, într-un mod 100% transparenț.
Echipa din spatele acestui proiect a luat inițiativa de a revoluționa industria cripto, lucrând din greu la un nou blockchain numit TradeLink. În prezent, respectiv până la finalizarea TradeLink, moneda este creată folosind Binance Smart Chain (BEP20) și ERC20.
Tehnologia TradeLink creată pentru FutureCoin va utiliza o nouă inteligență artificială, numită PoT (Proof of Trade), prin care fiecare tranzacție efectuată prin TradeLink va mina automat blocul în timpul tranzacției, fără necesitatea unui PoS sau PoW.
Proof of Trade este un nou sistem de validare care combină funcții de ardere și batere pentru a valida tranzacția fără a fi nevoie de mining sau staking. Mai exact, în timpul tranzacției, se bate o monedă unică iar apoi, când monedele FutureCoin sunt trimise celuilalt participant la tranzacție, arderea este terminată, validându-se astfel tranzacția dintre cele două portofele.
FutureCoin este o criptomonedă românească lansată de antreprenorul Cristian Filip, Fondator și CEO Tradelink Technology LTD.
Mai multe detalii despre FutureCoin pe site-ul oficial https://e-futurecoin.com/
*Proiectul FutureCoin a primit mai multe recenzii negative în mediul online, motiv pentru care nu cosiderăm că este utilă prezentarea de informații cu privire la această criptomonedă.
Verifică lista completă a criptomonedelor românești pe site-ul Coinpress, alături de cele mai noi știri din lumea crypto.
Alte criptomonede
- BCH – criptomoneda Bitcoin Cash [BCH]
- USDC – criptomoneda USD Coin [USDC]
- XLM – criptomoneda Stellar [XLM]
- LUNA – criptomoneda Terra [LUNA]
- WBTC – criptomoneda Wrapped Bitcoin [WBTC]
- DOGE – criptomoneda Dogecoin [DOGE]
- THETA – criptomoneda THETA [THETA]
- CRO – criptomoneda Crypto.com Coin [CRO]
- VET – criptomoneda VeChain [VET]
- AAVE – criptomoneda AAVE [AAVE]
- ATOM – criptomoneda Cosmos [ATOM]
- XMR – criptomoneda Monero [XMR]
- AVAX – criptomoneda Avalanche [AVAX]
- EOS – criptomoneda EOS [EOS]
- FTT – criptomoneda FTX Token [FTT]
- TRON – criptomoneda TRON [TRX]
- IOTA – criptomoneda IOTA [MIOTA]
- SOL – criptomoneda Solana [SOL]
- FIL – criptomoneda Filecoin [FIL]
- ALGO – criptomoneda Algorand [ALGO]
- XTZ – criptomoneda Tezos [XTZ]
- NEO – criptomoneda Neo [NEO]
- DAI – criptomoneda Dai [DAI]
- KSM – criptomoneda Kusama [KSM]
- HBAR – criptomoneda Hedera [HBAR]
- DCR – criptomoneda Decred [DCR]
- SNX – criptomoneda Synthetix [SNX]
- EGLD – criptomoneda Elrond [EGLD]
- DASH – criptomoneda Dash [DASH]
- SUSHI – criptomoneda Sushi [SUSHI]
- ETC – criptomoneda Ethereum Classic [ETC]
- ZEC – criptomoneda Zcash [ZEC]
- BAT – criptomoneda Basic Attention Token [BAT]
- ZIL – criptomoneda Zilliqa [ZIL]
- RVN – criptomoneda Ravencoin [RVN]
- MATIC – criptomoneda Polygon [MATIC]
- COMP – criptomoneda Compound [COMP]
- MKR – criptomoneda Maker [MKR]
- ENJ – criptomoneda Enjin [ENJ]
- GRT – criptomoneda The Graph [GRT]
- ICX – criptomoneda ICON [ICX]
- CEL – criptomoneda Celsius [CEL]
- BNT – criptomoneda Bancor [BNT]
- MANA – criptomoneda Decentraland [MANA]
- YFI – criptomoneda yearn.finance [YFI]
- SC – criptomoneda Siacoin [SC]
- DGB – criptomoneda DigiByte [DGB]
- FLOW – criptomoneda Flow [FLOW]
- WAVES – criptomoneda Waves [WAVES]
- REV – criptomoneda Revain [REV]
- ZRX – criptomoneda 0x [ZRX]
- REN – criptomoneda Ren [REN]
- NEAR – criptomoneda NEAR Protocol [NEAR]
- KABY – criptomoneda Kaby Arena [KABY]
- BSV – criptomoneda Bitcoin SV [BSV]
- XEM – criptomoneda NEM [XEM]
- BUSD – criptomoneda Binance USD [BUSD]
- CHZ – criptomoneda Chiliz [CHZ]
- HT – criptomoneda Huobi Token [HT]
- LEO – criptomoneda UNUS SED LEO [LEO]
- TFUEL – criptomoneda Theta Fuel [TFUEL]
- BTT – criptomoneda BitTorrent [BTT]
- NEXO – criptomoneda Nexo [NEXO]
- UMA – criptomoneda UMA [UMA]
- OMG – criptomoneda OMG Network [OMG]
- CELO – criptomoneda Celo [CELO]
- LRC – criptomoneda Loopring [LRC]
- NANO – criptomoneda Nano [NANO]
- 1INCH – criptomoneda 1inch [1INCH]
- QTUM – criptomoneda Qtum [QTUM]
- CRV – criptomoneda Curve DAO Token [CRV]
- OCEAN – criptomoneda Ocean Protocol [OCEAN]
- SAND – criptomoneda The Sandbox [SAND]
- AXS – criptomoneda Axie Infinity [AXS]
- CUBE – criptomoneda Somnium Space [CUBE]
- HERO – criptomoneda Metahero [HERO]
- ATLAS – criptomoneda Star Atlas [ATLAS]
- SHIB – criptomoneda Shiba Inu [SHIB]
- FTM – criptomoneda Fantom [FTM]
- ICP – criptomoneda Internet Computer [ICP]
- HNT – criptomoneda Helium [HNT]
- KLAY – criptomoneda Klaytn [KLAY]
- GALA – criptomoneda Gala [GALA]
- CAKE – criptomoneda PancakeSwap [CAKE]
- ONE – criptomoneda Harmony [ONE]
- STX – criptomoneda Stacks [STX]
- QNT – criptomoneda Quant [QNT]
- AR – criptomoneda Arweave [AR]
- XEC – criptomoneda eCash [XEC]
- AMP – criptomoneda Amp [AMP]
- KDA – criptomoneda Kadena [KDA]
- RUNE – criptomoneda THORChain [RUNE]
- XDC – criptomoneda XDC Network [XDC]
- HOT – criptomoneda Holo [HOT]
- IOTX – criptomoneda IoTeX [IOTX]
- IMX – criptomoneda Immutable X [IMX]
- LPT – criptomoneda Livepeer [LPT]
- VGX – criptomoneda Voyager Token [VGX]
- SCRT – criptomoneda Secret [SCRT]
- AUDIO – criptomoneda Audius [AUDIO]
- ANKR – criptomoneda Ankr [ANKR]
- ALPHA – criptomoneda Alpha Finance Lab [ALPHA]
- ANT – criptomoneda Aragon [ANT]
- ARPA – criptomoneda ARPA Chain [ARPA]
- BAL – criptomoneda Balancer [BAL]
- BAND – criptomoneda Band Protocol [BAND]
- FARM – criptomoneda Harvest Finance [FARM]
Investițiile în criptoactive sunt extrem de volatile și nereglementate în unele țări din UE. Nu există protecție pentru consumatori. Se pot aplica taxe pe profituri.
(i) Verifică lista criptomonedelor actualizată în funcție de capitalizarea de piață.