Investițiile în criptoactive sunt extrem de volatile și nereglementate în unele țări din UE. Nu există protecție pentru consumatori. Se pot aplica taxe pe profituri.
Bitcoin și anonimitatea. Este Bitcoin cu adevărat anonim?


Unul dintre cele mai controversate aspecte ale criptomonedei Bitcoin este cel legat de presupusul său anonimat. Este Bitcoin cu adevărat anonim? Avem cu adevărat nevoie de o criptomonedă care să ofere anonimitate? Fiindcă există întotdeauna avantaje și dezavantaje ale anonimatului, este oare benefic pentru părțile interesate ca o criptomonedă să fie anonimă? Este bine pentru societate? Există oare o modalitate de a izola aspectele pozitive ale anonimatului în același timp cu eliminarea părților negative?
Înainte de a putea discuta corect dacă (sau în ce măsură) Bitcoin este anonim, trebuie să definim anonimatul. Trebuie să stabilim exact ce înțelegem prin anonimat și relația dintre anonimat și termeni similari, cum ar fi confidențialitatea. La nivel literal, anonim înseamnă „fără nume”.
Când încercăm să aplicăm această definiție la Bitcoin, există două interpretări posibile: interacțiunea fără a folosi numele tău real sau interacțiunea fără a folosi deloc un nume. Aceste două interpretări conduc la concluzii foarte diferite dacă Bitcoin este anonim.
Adresele Bitcoin sunt hashuri de chei publice, astfel că nu trebuie să îți utilizezi numele real pentru a interacționa cu sistemul, ci hashul cheii publice, aceasta fiind identitatea ta în sistem.
Astfel, prin prima interpretare, Bitcoin este anonim, deoarece nu este necesar să îți folosești numele real. Cu toate acestea, prin a doua interpretare, nu este. Adresa pe care o utilizezi este o pseudoidentitate. În limbajul informaticii, acest punct intermediar al utilizării unei identități care nu este numele tău real se numește pseudonimitate.
Imaginează-ți că ești liber să creezi câte adrese Bitcoin dorești. Având în vedere acest lucru, s-ar putea să te întrebi dacă adresele Bitcoin sunt într-adevăr pseudoidentități, având în vedere că poți crea oricât de multe pseudonime dorești. După cum vom vedea, acest lucru încă nu face Bitcoin anonim.
În informatică, anonimatul se referă la pseudonimitate împreună cu deconectabilitatea. Deconectabilitatea este o proprietate definită în ceea ce privește capacitățile unui adversar specific. Intuitiv, deconectarea înseamnă că, dacă un utilizator interacționează cu sistemul în mod repetat, aceste interacțiuni diferite nu ar trebui să poată fi legate între ele din punctul de vedere al adversarului luat în considerare.
Distincția dintre anonimat și simplul pseudonim este ceva cu care ai putea fi familiarizat dintr-o varietate de alte contexte. Un bun exemplu sunt forumurile online.
Pe un forum precum Reddit, alegi un pseudonim pe termen lung și interacționezi pe o perioadă de timp cu acel pseudonim. Poți crea mai multe pseudonime sau chiar unul nou pentru fiecare comentariu, dar acest lucru ar fi plictisitor și enervant și majoritatea oamenilor nu o fac. Deci, interacțiunea pe Reddit este de obicei pseudonimă, dar nu chiar anonimă. 4Chan, în schimb, este un forum online în care utilizatorii postează în general anonim – fără nicio atribuire.
Bitcoin este pseudonim, dar pseudonimatul nu este suficient dacă obiectivul tău este să obții confidențialitate. Amintește-ți că lanțul de blocuri este public și oricine poate căuta toate tranzacțiile Bitcoin care au implicat o anumită adresă.
Dacă cineva este capabil să îți conecteze vreodată adresa Bitcoin la identitatea ta din lumea reală, atunci toate tranzacțiile tale – din trecut, prezent și viitor – vor fi legate la identitatea ta. Pentru a înrăutăți lucrurile, conectarea unei adrese Bitcoin la o identitate din lumea reală este adesea ușoară.
Dacă interacționezi cu un serviciu de portofel online, un exchange sau orice comerciant care utilizează criptomonede ca metodă de plată, de obicei, toate aceste servicii vor dori să afle identitatea ta din viața reală pentru a-ți permite să interacționezi cu ei.
De exemplu, o platformă de tranzacționare criptomonede îți poate solicita detaliile cardului tău de credit, iar un magazin online va avea nevoie de adresa ta de domiciliu pentru a expedia produsele achiziționate.
O altă situație ar putea fi aceea în care mergi la o cafenea și îți plătești cafeaua cu bitcoini. Întrucât ești prezent fizic în magazin, barista știe multe despre identitatea ta, chiar dacă nu îți solicită niciodată numele real. Identitatea ta fizică se leagă astfel de una dintre tranzacțiile tale Bitcoin, făcând posibil ca toate celelalte tranzacții care implicau adresa respectivă să poată fi conectate. În mod evident, aici nu putem vorbi de anonimitate.
De asemenea, chiar dacă nu se poate stabili o legătură directă, profilul tău pseudonim poate fi dezanonimizat din cauza canalelor laterale sau a scurgerilor indirecte de informații. De exemplu, cineva se poate uita la un profil al tranzacțiilor pseudonime Bitcoin și poate nota la ce ore din zi este activ acel utilizator, putând corela aceste informații cu alte informații disponibile publicului. Se poate observa astfel foarte ușor că un utilizator Twitter este activ în aproximativ aceleași intervale de timp, putându-se astfel crea o legătură între profilul Bitcoin pseudonim și o identitate din lumea reală (sau cel puțin o identitate Twitter). În mod clar pseudonimatul nu garantează confidențialitatea sau anonimatul.
De ce își doresc oamenii anonimatul?
În criptomonedele bazate pe lanțul de blocuri (blockchain), toate tranzacțiile sunt înregistrate pe contabilitate, ceea ce înseamnă că sunt urmărite în mod public și permanent la adresele asociate. Deci, confidențialitatea tranzacțiilor tale Bitcoin poate fi mult mai proastă decât în cazul operațiunilor bancare tradiționale.
Dacă identitatea ta din lumea reală se leagă vreodată de o adresă Bitcoin, atunci ai pierdut total confidențialitatea pentru toate tranzacțiile – trecute, prezente și viitoare – asociate acelei adrese. Întrucât lanțul de blocuri este disponibil public, orice persoană interesată ar putea să realizeze acest tip de deanonimizare fără ca tu să îți dai seama că ai fost identificat.
Având în vedere acest lucru, putem identifica două motivații diferite pentru care oamenii își doresc criptomonede anonime. Primul este pur și simplu pentru că oamenii vor să atingă nivelul de confidențialitate cu care sunt deja obișnuiți de la serviciile bancare tradiționale, iar al doilea este pentru că vor să depășească nivelul de confidențialitate al serviciilor bancare tradiționale și să dezvolte criptomonede care să facă imposibilă din punct de vedere tehnologic urmărirea celor care le folosesc.
Investițiile în criptoactive sunt extrem de volatile și nereglementate în unele țări din UE. Nu există protecție pentru consumatori. Se pot aplica taxe pe profituri.
(i) Verifică lista criptomonedelor actualizată în funcție de capitalizarea de piață.
Read Next

